Mitä jos

Hankin jäsenyyden ittelle vieraalle kuntosalille ja eräänä iltana iski innostus lähteä tekemään tuttavuutta salin laitteistoon. Motivaatio oli korkeella, mutta yhtäkkiä mielen pikku pirulainen alkoi kysellä “mitä jos en osaa käyttää salin älyavainsysteemiä?”, “mitä jos en tiedä mitä jollakin laitteella tehään?”, “mitä jos en osaa laitteiden säätöjä käyttää?”. Mitä jos… Hetken kuuntelin mieleen putkahtelevia kysymyksiä, kunnes pistin niille stopin.

Mietin, miksi mielessä pyörii tuollaiset ajatukset. Onhan vastassa uusi paikka ja uusia systeemejä, mutta tuskin on kyseessä rakettitiede tai tuskin maailmanloppu tulee jos kaikki ei olekaan tuttua ja turvallista. Salilla on siis sellainen avainjuttu, millä avataan ja lukitaan ovet sekä sillä saa tallennettua tehdyt salipuuhat omiin tietoihin. Ajatus siitä, että mitä jos en sitä avainta osaa käyttää, oli aivan turha. Miksi sellaista pitää miettiä, koska enköhän sillä ainakin osaa ovet avata. Pohdin, miksi mietin, että mitä jos en osaa laitteita käyttää tai en osaa säätöjä pistää. Yleensä laitteissa on selkeä kuvat ja ohjeet käyttöä varten, tuskin aivojani matkalla menetän, joten eiköhän käyttö ja säädöt onnistu. Ja mikäli ympärillä muita ihmisiä on niin aina, ihan joka tilanteessa voi suunsa avata ja kysyä apua.

No, mielen pikku pirulainen oli hiljennetty ja naureskeltu sen hölmöille kysymyksille. Lopultahan salireissu meni niin, että olin siellä aivan yksin ja aluksi olin ihan hukassa avaimen kanssa, lopulta keksin sen jujun. Laitteet ja muutenkin koko paikka tuli tutuksi. Takas kotiin lähdin täynnä innostusta ja entistä kovemman motivaation kera.

Mitä tästä opimme? Useinhan ajatuksissa voi olla se ”mitä jos epäonnistun”-ajatus. Mutta mitä sitten jos epäonnistut? Silloin olet oppinut jotain uutta ja saanut uuden arvokkaan kokemuksen. Ja monestikko epäonnistuminen on oikeesti tapahtunut, vaikka siitä on mielessään maalannut jo vaikka minkälaiset pirut seinille? Usein mieleen tulee noita mitä jos-kysymyksiä, varsinkin kun on menossa uuteen tilanteeseen. On ihan omalla vastuulla antaako sen mitäjossittelun estää itseä vai lopettaako itse moiset ajatukset.  Jos antaa mitä jos-kysymysten estää itseä, voi moni hieno kokemus ja oppi mennä täysin ohi. Ja eikös koko elämä ole tarkotettu kokemusten keräämiseen ja oppimiseen?

Tai mikäli jossitella haluaa, voihan sitä ajatella ”mitä jos onnistun?”. 😉

Aurinkoista kesän jatkoa ihan jokaselle! 🙂

Laitahan jakoon
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *