Muutos hyvinvointiin ja vaikutus läheisiin

Muutama päivä sitten istuimme erään läheisen ihmisen kanssa juttelemaan. Hän otti puheeksi pulmat, jotka liittyi omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Keskusteltiin siitä, mitkä asiat tuntuu vaikeilta ja mitä hän itse haluaisi muuttaa. Tehtiin pienten askelten suunnitelma tapojen muuttamiseen. Suunnitellut pienet asiat muuttui konkreettiseksi ja muutamaa päivää myöhemmin nähdessä minulle oven avasi kuin eri ihminen. Edessäni oli iloinen ja energinen ihminen. Vaikka muutama päivä on lyhyt aika ja muutetut asiat hyvin pieniä, niiden muutoksien tekijä itse ihmetteli, miten on energinen olo, vaikka oli maanantai, miten oli herännyt virkeänä, vaikka oli maanantai, miten työt eivät tuntuneet raskailta, vaikka oli maanantai ja miten töistä kotiin saavuttua ei tehnyt mieli köllähtää sohvalle, vaikka oli maanantai. Keskustelu oli rentoa, iloista ja täynnä energiaa. Vaikka oli maanantai.

Keskustelun ja tuon muutoksen huomaamisen myötä aloin pohtimaan sitä, miten kiinnitämme huomiota omaan hyvinvointiin ja kuinka oma hyvinvointi vaikuttaa läheisiin ihmisiin. Tuossa muutaman päivän muutoksessa kaikki lähti liikkeelle siitä, että itse tunnisti oman huonon olon, sanoi sen ääneen ja oli valmis muuttamaan asioita. Saatamme tunnistaa läheisissä ihmisissä merkkejä siitä, ettei toinen ehkä voi hyvin. Voimme ottaa asian puheeksi ja kertoa huolemme. Mutta muutos lähtee kuitenkin siitä, että itse tiedostetaan asia. Pysähdytään miettimään, miten itse oikein voi. Kukaan ei puolesta voi muutosprosessia käynnistää. Ei ole mitään tiettyä kaavaa, jonka mukaan ihminen on joko hyvinvoiva tai sitten ei. Jokainen tiedostaa sen itse, milloin tuntuu voivansa hyvin ja milloin tulisi ehkä panostaa hyvinvointiin enemmän

Tämän läheisen ihmisen kohdalla hän itse otti asian puheeksi. Keskustelun myötä löytyi ymmärrys siihen, mitä hän haluaa muuttaa. Ymmärryksen myötä lähdettiin rakentamaan tavoitteita, jotka oli jaettu pienempiin tavoitteisiin. Tavoitteiden myötä pohdittiin keinoja, joilla tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Omien tapojen muuttaminen ei ole helppoa ja se vaatii oman aikansa, mutta pienin askelin opimme uutta. Omaan hyvinvointiin panostaessa ei ole tarkoitus muuttaa kerralla kaikkea ja lähteä liikkeelle sata lasissa suurin tavoittein, koska silloin innostus ja motivaatio loppuu yhtä nopeasti kuin on alkanut. Pienillä tavoitteilla saavutetaan onnistumisia, jotka ruokkivat motivaatiota ja innostusta, joiden avulla jaksetaan jatkaa eteenpäin.

Jos emme itse voi hyvin, voi arjen askareista selviytyminen olla haastavaa. Työ voi tuntua puuduttavalta ja työpäivän ahdistus voi purkaantua sitten kotona perheeseen. Voi olla, ettei ole energiaa arkisten askareiden hoitamiseen, esimerkiksi ruoanlaittaminen tai siivoaminen voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikeelta. Mikäli ei itse voi hyvin ja oma olo on nuutunut, heijastuu se myös läheisiin, esimerkiksi perheeseen, puolisoon, ystäviin tai työkavereihin. Saattaa olla, ettei energiaa riitä kavereiden näkemiseen tai puolison kanssa vietetty aika käy vähiin. Voi olla, että oman huonon olon vuoksi oma ajattelu on negatiivista tai sumuista, jolloin tuntuu paremmalta vain linnottautua kotiin ja pötkähtää siihen sohvalle. Saattaa olla, että huono olon myötä emme arvosta enää itseämme niin paljoa ja ajattelemme itsestä hyvin negatiivisesti.

Vaikka on huono olo vaikuttaa arjesta selviytymiseen sekä muihin ihmisiin, samoin vaikuttaa myös se kun itse voimme hyvin. Kun panostetaan omaan hyvinvointiin, näkyy se ulospäin iloisuutena ja energisyytenä. Arjen askareet sujuu vähemmällä vaivalla ja kotisohva ei kutsu niin kovaan ääneen. Työt eivät välttämättä tunnu enää niin puuduttavalta tai työpäivät niin väsyneiltä. Oma energisyys ja iloisuus taas heijastuu läheisiin ihmisiin, jolloin hekin saavat itselleen virtaa. Hyvinvoivana itsetunto useinkin kohoaa ja negatiiviset ajatukset itsestä ja omasta toiminnasta jää sivuun, joka voi sitten heijastua positiivisesti esimerkiksi kaverisuhteisiin, perhe-elämään tai parisuhteeseen.

Oma hyvinvointi ei ole mikään itsestäänselvä asia, joka vaan säilyy muuttumattomana. Siihen täytyy panostaa ja sitä täytyy hoivata. Mikäli oma vointi tuntuu huonolta, on hyvä pysähtyä miettimään miten oikeasti jaksaa ja mitä voisi muuttaa. Yksin ajattelu on raskasta ja useinkin pyritään huijaamaan itseä, sen vuoksi onkin hyvä sanoa asiat ääneen ja pyytää tarvittaessa apua. Pelkän juttelun avulla itselle tulee uutta näkökulmaa ja muutoksia tukevien keinojen löytäminen voi olla helpompaa. Omasta hyvinvoinnista huolehtimisen keinot ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä vaan ihan pieniä tekoja omassa arjessa.

Laitahan jakoon
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *