Tapa, jolla puhut

Tiedät varmasti hetken, kun puhut itsellesi. Puhuitpa sitten ääneen tai oman pääsi sisällä, onko ääni ystävällinen ja lempeä vai ilkeä ja piikittelevä? Usein saatetaan puhua toisille ihmisille ystävällisesti ja kannustaen, mutta itseen kohdistuvassa puheessa äänestä vähenee ystävällisyys, lempeys ja tilalle tulee jotain negatiivista.

Monesti itseä kohtaan ollaan ankaria ja myöskin julmia. Ajatellaan, että ei olla riittävästi jotain. Ei olla riittävät hyviä, menestyneitä, fiksuja, kauniita, rikkaita… Mikäli toistelet itsellesi koko ajan sitä, että et ole riittävästi jotain, alat puhumaan itsellesi sen mukaan ja alat myös elämään tuon julman uskomuksen mukaan. Negatiivisessa uskomuksessa eläminen voi aiheuttaa sen, että arjen onnistumiset ja hyvät asiat menevät huomaamatta ohi. Ympärillä näkyy vain niitä asioita, jotka vahvistavat omaa negatiivista uskomusta riittämättömyydestä.

Omalla ajattelu- ja puhetavalla itseä kohtaan on suuri vaikutus omaan elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Mihin se sinua vie, jos puhut itsellesi julmasti? Tuskin mihinkään. Miten se auttaa sinua, jos ajattelet olevasi huono? Tuskin mitenkään. Elämä tarjoaa meille erilaisia haasteita ja uudenlaisia tilanteita. Usein sellaisia kohdatessa itselle saatetaan sanoa, että en osaa tai epäonnistun kuitenkin. Auttaako se kohtaamaan haasteen? Auttaako se yrittämään ja tekemään parhaamme? Mitä jos haasteen edessä vedettäisiin syvään henkeä ja sanottaisiin itselle varmalla äänellä, että mä pystyn tähän? Mikäli kohdataan epäonnistuminen, onko parempi todeta itselleen, että taas epäonnistuin vai sanoa, että ei haittaa?

Itselleen ystävällisesti puhuminen voi tuntua vaikealta. ”Mä olen hyvä” sanominen itselleen voi tuntua oudolta. Mutta mitä sä menetät siinä, että puhuisit itsellesi yhtä ystävällisesti kuin lähimmäisillesi? Mitäpä jos sanot itsellesi, että sä pystyt, sä osaat ja sä oot just hyvä?

Täällä on pelkästään yks sinä ja sä oot just hyvä, joten muista olla itselles ystävällinen, lempeä ja tosi kiva.

Laitahan jakoon
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *