Vieraskirja: Opiskelijatytön hyvinvointi

Vieraskirjassa kirjoittelee tänään Asta, mun ihana pikkusisko! <3

 

”Moikka! Täällä kirjoittaa tällä kertaa Asta, 17-vuotias lähihoitajaopiskelija ja Päivin pikkusisko. Kun Päivi pyysi minut kirjoittamaan tätä tekstiä, olin aivan innoissani asiasta. Mutta nyt, kun istun tässä kirjoittamassa, tuntuu että ei mulla ole mitään sanottavaa hyvinvoinnista. Todellisuus kuitenkin on se, että oon tohkeissani tästä ja pää on niin täynnä ajatuksia, etten meinaa saada niistä mitään selvää!

Hyvinvointi tarkoittaa mulle sitä, että mulla on hyvä olla fyysisesti ja psyykkisesti, nautin elämästä ja oon onnellinen. On totta, että aina ei oo onnellinen esimerkiksi vastoinkäymisten myötä. Mutta just sen takia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin täytyisi olla vahvalla pohjalla, jotta vaikeistakin ajoista selviää voittajana. Se on suuri syy, miksi jokaisen pitäisi jollain tavalla panostaa omaan hyvinvointiinsa.

Oon sitä mieltä, että nykyisin hyvinvointiin pyritään niin paljon, että kun pitäisi nauttia elämästä, siitä tuleekin pelkkää stressaamista. Kuvitellaan, että mahdollisimman terveelliset elämäntavat tuo automaattisesti kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Mutta onko asia sittenkään niin? Nyt näin vuoden alkuun näitä esimerkkitapauksia on paljon. Ootteko huomanneet, että aina uudenvuoden aikaan moni haluaa alottaa ”puhtaalta pöydältä”. Nämä aloittavat vuotensa vahtimalla ruokapäiväkirjan kanssa, että syövät täysin oikein, ryhtyvät karkki-, pulla-, rasva-  ja mihinlielakkoon, lupaavat, että liikkuvat vähintään kaksi tuntia päivässä aiemman neljän tunnin viikkoliikuntamäärän sijaan sekä samalla huomaamattaan painostavat itseään kerralla liian suuriin odotuksiin. Tästä voi seurata se, että he alkavat stressata asiasta todella paljon. Mutta saavuttaako hyvinvoinnin stressaamalla?  Ja kuinka monella todella tiukat uudenvuodenlupaukset toteutuvat oikeasti?

Kuten alussa jo sanoin, hyvinvointiin täytyy panostaa ja voi olla, että sen eteen joutuu tekemään joitakin muutoksia elämässään. Muutos voi olla liikunnan lisääminen, terveellisempi ruokavalio tai vaikka se, että ottaa enemmän omaa aikaa itselleen. Ne muutokset, joita kokee tarvitsevansa oman hyvinvoinnin edistämiseen, kannattaa kuitenkin tehdä vähitellen. Se, että otat yhden pienen tavoitteen ja pyrit siihen rauhassa, tuo paljon enemmän motivaatiota pysyvän muutoksen tekemiseen eikä se aiheuta lupauksen tuomia paineita. Hyvinvoinnin tulisi olla positiivinen asia, joten minun mielestä sitä pitäisi tavoitella itselle sopivimmalla ja lempeällä tavalla. Hyvinvoinnista ei kuulu stressata vaan nauttia!

Hyvinvointi on tärkeä osa minun elämää ja pyrin pitämään siitä hyvää huolta. Mulle hyvinvoinnista huoltapitämistä on se, että teen sitä mistä nautin ja miltä just sillä hetkellä tuntuu – käyn salilla, oon ystävien kanssa, käyn kuvailemassa tai ihan vain istun yksin rannassa omien ajatusteni parissa. Terveelliset elämäntavatkin on mulle tärkeitä ja kuuluu isona osana minun hyvinvointiin. Niiden myötä pyrin syömään terveellisesti ja oon asettanut itselleni tavoitteita liikunnan suhteen, mutta se ei kuitenkaan velvoita minua mihinkään. Minun ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa siitä, että käperryn viltin alle katsomaan telkkaria ja syömään suklaata, vaikka olin aikonut mennä lenkille.

Herkkuhetkiäkin on hyvä pitää välillä

Terveellisen ja hyvinvoivan elämän ei kuulu olla pakkopullaa, eikä siihen kuulu itseltään eri asioiden totaalinen kieltäminen, vaan täytyy muistaa kohtuus. Itsensä pitää oppia tuntemaan, jotta löytää ne omat hyvinvoinnin tekijät ja tasapainon niiden asioiden väliltä, joita tarvitsee voidakseen hyvin. Hyvinvointi ei oo rakettitiedettä, ainoat muistettavat asiat on nauttia elämästä sekä elää sitä itseään rakastaen ja kunnioittaen 🙂 ”

Miun ajatukset selkeytyvät parhaiten rannalla, auringonlaskua katellen

Kiitos Asta, kun jaoit sun loistavia ajatuksia aiheesta! Oon ihan tosi ylpee susta! <3

 

x x x

Aiemmat vieraskirjatekstit:

Laitahan jakoon
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *