Vieraskirja: Perheenäidin hyvinvointi

Vuorossa on tämän hyvinvointiin liittyvän vieraskirjan viimeinen teksti. Tekstin kirjoittajana on Tiina, suloisen pojan äiti. Tiina kertoo mm. siitä, miten armollisuus itseä kohtaan liittyy omaan hyvinvointiin.

 

”Oma hyvinvointini ja sen merkitys minulle… Kun Päivi pyysi kirjoittamaan ja pohtimaan aihetta blogiinsa ajattelin ensiksi kieltäytyä. Vuosi on ollut todella rankka ja mihinkään ylimääräiseen lupautuminen tuntui haasteelliselta. Aihe sai minut kuitenkin kääntämään pääni. Nyt jos koskaan oli taas hyvä pohtia aihetta. Nyt kun on vielä luvannut toiselle kirjallisessa muodossa tekstin, se ei jää muutamaan hassuun pohdintaan omassa päässä, jonka jälkeen voi kuitata itselleen ”tehty, seuraava tehtävä”. Ajankohtakin oli loistava aiheen pohdintaan. Yleensä uuden vuoden kynnyksellä teen itseni kanssa muutenkin tilintekoa vuodesta ja sen onnistumisista, sekä haasteista. Tämä auttaa taas itseäni ensi vuoden suunnittelussa.

Hyvinvointi on jotain mitä pidän erittäin suuressa arvossa. Isossa osassa hyvinvointia näyttelee mielestäni armollisuus itseään kohtaan. Mikään hyvinvointia edistävä asia ei ole itsessään vain ja ainoastaan hyvää tekevä vaan ainoastaan kohtuudella nautittuna. Esimerkiksi aamuisin minusta saa inhimilliset puolet esiin, kun antaa minun ensimmäiseksi juoda rauhassa kupillisen kuumaa kahvia. Joka aamu tahtoisin juoda toisen kupillisen, mutta tiedän, että virkeä oloni muuttuisi toisen kupillisen myötä tunkkaiseksi, vatsaani alkaisi närästää, päiväkahvin jälkeen sydämeni tykyttää ja illalla en saisi unta. Oma reseptini kuuluu: kupillinen aamulla, kupillinen päivällä.

Omalla kohdallani armollisuus itseään kohtaan ei näyttele kovin suurta osaa persoonassani. Valitettavasti myös omasta hyvinvoinnista ja sitä edistävistä asioista luovun heti ensimmäisenä stressin ja vaikeuden aikojen edessä. Eli juuri silloin, kun tarvitsisin niitä eniten. Myös kohtuus unohtuu näinä aikoina herkästi. Tingin ensimmäisenä omista tarpeistani ja vedän perheen tarpeet edellä viimeiseen asti…kunnes seinä tulee vastaan ja voimavarat loppuvat. Tällöin alkaa taas kohtuullisuuden, armollisuuden ja hyvinvoinnin ryhtiliike.

Tuntuu oikeastaan aika naurettavalta tiedostaa asiat näköjään näinkin hyvin, mutta kuitenkaan ei ole taaskaan osannut pitää niistä kiinni. Oma hyvinvointi kuitenkin merkitsee minulle isossa määrin jaksamista arjessa hyvillä mielin. Se auttaa näkemään haasteiden edessäkin asioiden positiiviset tai hullunkuriset puolet ja tuo huumoria haasteiden keskelle. Hyvinvointi on suurelta osin minulle positiivisuutta itseään ja elämää kohtaan. Yllätykseksi olen myös oppinut huomaamaan, että hyvinvoinnilla on suuri yhteys myös positiiviseen oma kuvaan ja itsetuntoon.

Mukavia puuhia vapaapäivinä

Tottakai hyvinvointi on myös yksilöllinen kokemus, mutta omaa hyvinvointiani tukevia toimintoja on:

  • Perhe, läheiset ja keskustelut heidän kanssaan, sekä tietenkin ajanviettäminen. Asioiden ja huolien jakaminen ja purkaminen. Välillä oikein pitkät ja syvälliset pohdinnat tekevät terää!
  • Päivittäin kahvi, lepo ja oma-aika. Poikani syntymän jälkeen yllätyin, kun huomasin että olen virkeämpi jos nukun yhdeksän tunnnin sijaan kahdeksan, siinä tapauksessa, että kerkiän pienemmän unituntimäärän vuoksi tunnin rauhoittumaan omiin ajatuksiini tai tekemään jotain omaa mieluista, kun poika on jo nukkumassa.
  • Mieluiten viikottain jotain omaa mieluista tekemistä. Itselleni se tarkoittaa neulomista/kädentaitoja, lukemista, leipomista, hyvää ruokaa ravintolassa tai perheen kesken kokattuna.
  • Ulkoilu/uinti. Liikunnan lisääminen tekisi itselleni terää. Varsinkin ulkoilu/lenkkeily tarkoittaa minulla aika lapsentahtista kävelyä kolmivuotiaan kanssa, jonka aikana pysähdytään ihmettelemään tippuvaa vesiränniä, hauskan näköisiä syksyn lehtiä tai muita luonnon ihmeitä. Arvokkaita kokemuksia kuitenkin nämäkin.
  • Kesäisin hiljentyminen kesämökille veden ääreen. Vesi on ollut minulle rauhoittava elementti lapsesta saakka. Mielelläni edelleen hakeudun kesäisin rannalle uimaan, en niinkään aurinkoa ottamaan.

Toivottavasti teksti herätti jossakussa uusia ajatuksia koskien omaa hyvinvointiaan. Itselleni teki kyllä hyvää kirjoittaa ihan ylös mistä oma hyvinvointi koostuu. Ei näyttäisi hankalalta toteuttaa haastavinakaan aikoina. Tänä uutena vuotana aion luvata itselleni olla armollisempi ensi vuonna ja pitää omasta hyvinvoinnistani taas ainakin vähän parempaa huolta. Se on asia, jonka tahdon myös opettaa lapsilleni. Hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille lukijoille <3″

 

Kiitos Tiina! Onnea ja iloa myös sun alkaneeseen vuoteen! <3

 

x x x

Aiemmat vieraskirjatekstit:

Laitahan jakoon
Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *